Welk tuinhout moet ik kiezen?

Geschikt tuinhout uitzoeken kan een lastige klus zijn. Welk tuinhout heeft u nu precies nodig? Dit hangt af van meerdere factoren, maar de verwachte levensduur is waarschijnlijk de belangrijkste. Daarin verschillen diverse houtsoorten namelijk behoorlijk. Vandaar dat er binnen de EU een normering vastgesteld is, waaruit we de duurzaamheid van hout kunnen afleiden. Houtsoorten zijn ingedeeld in vijf categorieën, waarvan categorie 1 het meest duurzaam is en categorie 5 het minst. Hout uit de eerste categorie gaat 25 jaar of langer mee, onder normale weersomstandigheden. Voor categorie 2 is dit 15 tot 25 jaar, hout uit klasse 3 houdt het 10 tot 15 jaar vol, klasse 4-hout 5 tot 10 jaar en van hout uit de vijfde categorie heeft u in de regel minder dan 5 jaar lang plezier.

Duurzaam tuinhout

Verder wilt u mogelijk alleen hout gebruiken dat voorzien is van een FSC- of een PEFC-keurmerk. Dit is namelijk duurzaam hout, dat op verantwoorde wijze gekapt is. Dat houdt in dat de arbeiders onder veilige omstandigheden hebben kunnen werken en dat er rekening gehouden is met de ontbossing van (regen)wouden, die het milieu bedreigt.

Behandeld of onbehandeld hout

Daarnaast sta je voor de keuze tussen behandeld en onbehandeld hout. Onbehandeld hout is relatief goedkoop, maar zult u alsnog zelf moeten impregneren of bijvoorbeeld van een waxlaag moeten voorzien. Doet u dit niet, dan komt dit de levensduur niet ten goede. Een houtbehandeling beschermt het hout namelijk tegen ziektes als gevolg van schimmels en insecten.

Hardhout en douglas hout

Bent u op zoek naar milieuvriendelijk hout dat ook zonder behandeling een lange levensduur heeft? Dan zijn Douglas hout en hardhout goede opties. Beide houtsoorten zijn erg sterk en zodoende geschikt voor het bouwen van bijvoorbeeld tuinhuisjes en terrasoverkappingen.