Hoe kan ik Douglas hout behandelen?

Hout van de Douglasspar is relatief nieuw in Nederland. Veel bezoekers van Hout en Steenhandel Kortenhoef vragen zich daarom af hoe zij dit materiaal het beste kunnen beschermen tegen invloeden van buitenaf. Douglas hout kunt u met drie verschillende middelen behandelen. Namelijk: beits, olie en verf. Hieronder vertellen wij u graag meer.

Behandelen met beits

De afgelopen jaren is beits ontzettend in populariteit gestegen. Met reden, want met dit middel beschermt u uw hout tegen verschillende invloeden van buitenaf. Wanneer u beits voor uw Douglas hout overweegt, is een gewone buitenbeits in principe voldoende. Deze variant is in staat om uw materiaal langdurig te beschermen. Hierbij kunt u kiezen tussen transparante en gekleurde kleuren. Bij Hout en Steenhandel Kortenhoef geven wij echter de voorkeur aan lazuur. Deze variant biedt namelijk meer bescherming dan de andere buitenbeitsen. Hierbij kunt u denken aan zaken, zoals:
  • UV-licht;
  • Vocht;
  • Schimmel;
  • Algen;
  • Vergrijzing;
  • Houtrot.

Behandelen met houtolie

Douglas hout heeft van zichzelf een prachtig uiterlijk. Veel van onze bezoekers raken betoverd door de oranjeachtige, bruingele kleur. Wilt u de oorspronkelijke houtkleur zoveel mogelijk behouden? Dan raden wij een speciale houtolie aan. Dit middel is transparant van kleur en voedt het materiaal. Hierdoor blijven zowel de kleur als de prachtige tekening van het Douglas hout goed zichtbaar. Houtolie heeft daarnaast als eigenschap dat het uw tuinhout tegen weersinvloeden van buitenaf beschermt. Denk hierbij niet alleen aan de schadelijke UV-straling, maar ook aan verwering en groene aanslag. Gebruik van houtolie zorgt er dus voor dat u langer van uw tuinhout kunt blijven genieten.

Behandelen met verf

Tuinhout kan soms wel wat meer kleur gebruiken. Breng in dat geval gerust houtverf aan. Wij adviseren u dan wel te kiezen voor een variant speciaal voor Douglas hout. Het hout van de Douglasspar is namelijk vrij zacht. Met gewone houtverf loopt u hierdoor het risico dat het na een tijdje gaat afbladderen. Wanneer u voor speciale verf voor Douglas hout kiest, blijft deze veel langer zitten. Qua keuze komt u tevens niets tekort. Verf voor Douglas hout komt namelijk in veel verschillende kleuren voor en is vrijwel altijd geschikt voor projecten buitenshuis. Daarnaast heeft het een impregnerende werking. Hierdoor krijgen schimmels geen kans. Er is echter één nadeel. Verf biedt géén UV-bescherming.