Hoe tuinhout schoonmaken?

Tuinhout moet af en toe schoongemaakt worden. Hiervoor raden wij - bij Hout en Steenhandel Kortenhoef - het volgende stappenplan aan. Maak allereerst uw tuinhout goed nat. Maak een sopje en boen vervolgens voorzichtig langs de houtnerf. Spoel het geheel af en laat het hout tenslotte goed drogen. Zo geniet u weer van schoon tuinmateriaal.

Stap 1: Maak het tuinhout nat

Voordat u aan de grote schoonmaak begint, is het belangrijk dat het hout goed nat is. Bij regenval hoeft u hier natuurlijk niet zoveel voor te doen. In alle andere gevallen kunt u altijd gebruik maken van een emmer water. Gebruik echter nooit een hogedrukreiniger! Dit zal uw tuinhout enkel beschadigen. De impregnerende laag raakt namelijk aangetast en er zullen groeven ontstaan.

Stap 2: Maak een sopje van groene zeep

Maak een sopje van lauw water met groene zeep. Het laatstgenoemde middel is niet schadelijk voor het hout en het milieu. Desondanks raden wij u aan om zo min mogelijk van het middel te gebruiken. Het tast namelijk ongezien de beschermlaag van het hout aan. Om diezelfde reden raden wij het gebruik van synthetische middelen en schoonmaakazijn helemaal af.

Stap 3: Schrob met een borstel of spons

Nu is het tijd om het tuinhout schoon te boenen. Hiervoor kunt u het beste een borstel of schuurspons gebruiken. Nadat u deze door het sop heeft gehaald, kunt u beginnen met het poetswerk. Doe dit altijd in de richting van de houtnerf. Op deze manier verwijdert u namelijk moeiteloos het vuil uit de poriën.

Stap 4: Spoel en droog het tuinhout af

Het is tenslotte belangrijk dat het mengsel van vuil en schoonmaakmiddel weer wordt weggespoeld. Dit doet u simpelweg door een emmer water over het tuinhout leeg te gooien. Vergeet vervolgens niet om het object goed droog te maken. Doet u dit niet? Dan zullen er vochtplekken achterblijven. Dat is natuurlijk zonde.

Hardnekkige vervuiling

In sommige gevallen heeft u met hardnekkig vuil te maken. Een sopje van groene zeep en water is dan niet voldoende. U kunt de groene zeep dan vervangen met soda. Gebruik nooit teveel en test het mengsel altijd op een onopvallend stukje hout. Bij groene aanslag kunt u ook gebruik maken van een speciale groen-aanslagverwijderaar.