Hoe kan ik een overkapping maken?

Houten overkappingen kunt u kant-en-klaar kopen en ook nog eens laten plaatsen. Maar als u een beetje handig bent en bovendien graag helemaal uw eigen overkapping wilt samenstellen, is het wellicht leuker om zelf een overkapping te maken. Dit hoeft beslist niet moeilijk te zijn! Doe dit dan met behulp van de volgende stappen.

Stap 1: plaats de fundering

Het bouwen van een houten overkapping begint met de fundering. Dit houdt in dat we beginnen met gaten te graven voor de staanders. Afhankelijk van de grootte van de overkapping zullen dit er zes of acht zijn. In de gaten plaatsen we vervolgens betonpoeren, waarop de staanders eenvoudig bevestigd kunnen worden. Een alternatief voor de betonpoeren vormt vloeibaar cement, dat u in de gaten kunt gieten. We gaan er hierbij overigens vanuit dat u uw overkapping wilt plaatsen in de tuin, met een ondergrond van zand. Heeft u een terras dat volledig is gestort met beton, dan kunt u de fundering achterwege laten. Vraag ons bij twijfel gerust om advies.

Stap 2: maak het geraamte

Daarna is het tijd om de staande palen, de staanders, te plaatsen. Deze plaatst u bovenop de betonpoeren of in het cement. Essentieel is om ervoor te zorgen dat ze waterpas staan. Vervolgens kunt u bovenop de staanders de liggers bevestigen. Welk hout u voor deze palen kunt gebruiken, kunt u het best even aan één van onze specialisten navragen. Vergeet tot slot niet de zogeheten schoren te bevestigen. Dit zijn schuine balken die u in een hoek van 45 graden tussen de staanders en liggers bevestigt, voor extra stevigheid.

Stap 3: plaats het dak

Voor het dak van uw overkapping kunt u gebruikmaken van diverse materialen. Hout in de vorm van zogenoemde veer- en schroefplanken zorgen ervoor dat het dak er ook van binnenuit netjes uitziet. U kunt daarentegen ook kiezen voor golfplaten. Dit is goedkoper, maar is bij regen ook erg gehorig en ziet er van binnenuit minder mooi uit. Maar u kunt natuurlijk ook kiezen voor een dak van kunststof of bijvoorbeeld een glazen dak. Net wat uw voorkeur geniet.

Stap 4: plaats als laatste de wanden

Tot slot maakt u de wanden van uw overkapping dicht. De belangrijkste keuze die u hierbij dient te maken is of u de overkapping aan twee of drie kanten dicht maakt. Bedenk daarbij dat een wand niet alleen wind tegenhoudt, wat prettig is, maar ook zonlicht. Met een driewandige overkapping gaat u al meer richting een tuinhuisje. Maar ook hier geldt: uw eigen smaak is bepalend.

Houten overkapping